Model
formatiu
- Opos.cat es caracteritza per un disseny formatiu en línia i de tipus modular. Amb inscripció independent als diversos mòduls (blocs formatius), tret que et vulguis inscriure als mòduls 1, 2 i 3, que ja s’ofereixen en un pack conjunt.
- Et proposem dues edicions (modalitats) del mateix curs, per ajustar-nos a les teves circumstàncies:
– Del 25 d’octubre de 2025 al 21 de març de 2026: modalitat extensiva (11 sessions síncrones grupals de videoconferència).
– Del 22 de desembre de 2025 al 21 de març de 2026: modalitat intensiva (7 sessions síncrones grupals de videoconferència).
Recomanem començar la preparació a l’octubre per aprofitar al màxim el recorregut formatiu. La matrícula del desembre és una opció puntual que només valorem en casos molt concrets, de persones amb experiència docent i disponibilitat alta.
- Les sessions de videoconferència tenen lloc en dissabte matí (2 sessions al mes + 1 sessió a l’inici de cada edició), en diferents franges horàries en funció dels mòduls. En algun cas concret, que deixem indicat, les sessions síncrones són entre setmana.
- Entre una sessió i la següent hi ha comunicació continuada en línia amb el formador/a, que forma part del seguiment-acompanyament asíncron.
- Et preparem per a les oposicions independentment de si la data pública de la convocatòria coincideix o no amb les dates de la nostra formació, tot i que mirem d’adaptar-nos-hi en la mesura del possible.
- Treballem continguts específics de cada etapa educativa i especialitat. Si una especialitat concreta no és convocada i ja t’has començat a preparar, tens l’oportunitat de fer una formació d’actualització a la següent convocatòria.
- Tenim un equip de formadors amb una trajectòria professional reconeguda, que han participat en un programa de formació de formadors i que han contribuït al disseny del programa i a l’elaboració de materials formatius.
- T’oferim formació tutoritzada des del primer moment. Et facilitem:
– Eines d’organització i gestió del temps
– Tècniques d’estudi
– Suport motivacional.
· A l’hora de fer la inscripció pots expressar preferència de formador/a. Opos.cat procurarà observar-la, però no la pot garantir. Tindràs el mateix formador/a per al mòdul/s que triïs. Els formadors seran assignats per ordre d’inscripció, segons la seva disponibilitat, al llarg de la setmana de l’inici del curs. També en aquest període rebràs les credencials d’accés al Moodle, on trobaràs (si és el cas) els temes elaborats.

Objectius del curs
Conèixer i comprendre el procediment d’accés (condició funcionarial, requisits d’accés, fases del concurs-oposició, proves, procediment de selecció…) a la funció pública docent des de la perspectiva dels diversos actors implicats.
Practicar la realització de la prova pràctica: comprendre’n la finalitat, considerar diversos supòsits propis de cada especialitat, adquirir
coneixements per resoldre’ls, valorar i assajar diverses alternatives de solución.
Tutoritzar l’elaboració de la programació didàctica d’acord amb les prescripcions iels requisits establerts a la convocatoria.
Preparar l’exposició davant del tribunal: anticipar la situació, preveure els aspectes a considerar en l’afrontament de situacions estressants i simular la presentació, desenvolupar estratègies de resposta
a les preguntes del tribunal…
Analitzar les característiques i els requeriments de les diverses proves tot considerantles potencialitats i les necessitats dels aspirants.
Guiar en l’estudi del temari de l’especialitat: accedir, conèixer i analitzar els temes, fixar un pla de treball personalitzat, adquirir habilitats d’estudi i memorització, considerar alternatives de resposta.
Aportar eines i recursos per al desenvolupament d’una unitat didàctica o situació d’aprenentatge de les quecomponen la programació i per a ’elaboració d’un guió per a l’exposició.

Destinataris
Docents interins i substituts en actiu en centres educatius públics.
Docents en actiu en centres de titularitat privada, municipal, etc o bé en serveis educatius de diversa índole (llars d’infants, serveis d’educació ambiental, activitats de lleure, empreses de formació, acadèmies, etc.) que desitgen optar a un lloc de treball en el sector públic.
Titulats universitaris en les diverses especialitats de magisteri o en carreres tècniques que habiliten per a l’accés a la docència, sense experiència laboral en el camp educatiu,que desitgen accedir a un lloc de treball en el sector públic.
Titulats en FP2 o Grau Superior de diversos cicles formatius que habiliten per a l’accés a la docència com a professors especialistes en sectors singulars.
Mòduls formatius
A continuació trobaràs informació detallada de cada mòdul:
MÒDUL 1 - Estudi del temari
El Mòdul 1 et proporciona metodologia d’estudi del temari i metodologia per a elaborar els temes. Segons l’etapa educativa et donem tots els temes (Mestres d’Infantil i Primària), 25 temes (Secundària) o no els donem (Formació Professional i especialitats de Llatí, Grec i Dibuix de Secundària).
Destaquem cinc punts rellevants d’aquest mòdul:
A.- Característiques dels temes:
Els temes que proporcionem (si és el cas) estan adequats a les característiques de la prova: quant a extensió, índex desenvolupat, exemples, adequació a l’aula, legislació, bibliografia. Es tracta de temes revisats i adequats a la darrera convocatòria, i actualitzats pels mateixos formadors.
A opos.cat recomanem començar la formació d’aquest mòdul a l’octubre, dins del format extensiu, ja que creiem que ofereix més temps i tranquil·litat per assimilar els continguts, elaborar i personalitzar els temes, i aplicar amb rigor el mètode de treball proposat.
Som conscients que no tothom pot començar a l’octubre, i per això oferim també la modalitat intensiva a partir del desembre, pensada per a aquells opositors amb més experiència i menys disponibilitat inicial.
A partir de la segona sessió de la modalitat de formació intensiva (10 de gener), els estudiants s’incorporen al grup de la modalitat extensiva, coincidint amb la sisena sessió del calendari de la modalitat extensiva.
Objectiu general del mòdul:
- Conèixer les característiques de la prova de desenvolupament del tema.
- Entendre els criteris d’avaluació i el pes que té el temari dins de l’oposició.
- Aprendre a elaborar, personalitzar, memoritzar i revisar els temes.
- Aplicar el mètode dels 5 passos: Conèixer, Organitzar, Desenvolupar, Memoritzar i Revisar.
- Elaborar com a mínim un tema i compartir-lo amb la resta del grup.
- Rebre orientació i acompanyament durant tot el procés, inclosa la correcció personalitzada per per part del formador.
Els autors dels temes són ex opositors que han superat les oposicions en convocatòries posteriors al 2020.
Mestres: Totes les especialitats tenen els temes desenvolupats:
ALL Audició i Llenguatge, EES Pedagogia terapèutica, PEF Educació Física, INF Educació Infantil, PRI Educació Primària, PAN Llengua Estrangera Anglès i PMU Música
Secundària: Es proporcionen 25 temes de cada especialitat:
Anglès, Biologia i Geologia, Economia, Educació Física, Filosofia, Física i Química, Geografia i Història, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Catalana i Literatura, Matemàtiques, Música, Orientació Educativa i Tecnologia, desenvolupats en un format específic per a les oposicions a Catalunya.
Llatí, Grec i Dibuix: No es proporciona temari d’aquestes especialitats.
Formació Professional: No es proporciona temari de cap especialitat, però sí metodologia per a elaborar i estudiar els temes d’aquestes especialitats:
Administració i gestió, Imatge personal, Informàtica, Comerç i màrqueting, Sanitat, Electricitat i electrònica, Transport i manteniment de vehicles i Serveis socioculturals i a la comunitat.
El Mòdul 1 de Formació Professional s’imparteix de manera generalista, per docents que no són de l’especialitat. Els Mòduls 2 i 3 d’FP són impartits per formador/a d’especialitat.
B.- Elaboració col·laborativa d’un tema a càrrec de cada opositor/a amb l’assessorament i la supervisió del formador/a: Per a opositors que siguin docents de Secundària i FP:
Cadascun dels estudiants d’un grup elabora, amb l’ajuda del formador/a, un tema, que compartirà després amb la resta de membres del grup.
C.- Introducció a l’Estudi del Temari: Consisteix en un seguit de sessions inicials amb pràctiques de personalització del tema, de memorització i de manteniment dels temes apresos.
D.- Acompanyament personalitzat (coaching) durant tot el període d’estudi a càrrec d’un formador de l’especialitat.
E.- Manual d’estudi del temari Teixidó, J. i Felip, N. (2021): Preparació i estudi del temari per a oposicions a cossos docents. Editorial Malhivern, la Garriga. S’entrega als docents de Secundària i FP.
Durada: 6 mesos (modalitat extensiva -11 sessions-) o 4 mesos (modalitat intensiva -7 sessions-). Consulta el calendari.
Horari de les videoconferències grupals: dissabtes de 08:30 a 10 h.
Lliurament dels temes: Al llarg de la setmana de l’inici del curs els opositors rebran el temari (si és el cas), les credencials d’accés al Moodle i l’assignació de formador/a.
MÒDUL 2 - Programació didàctica
El Mòdul 2 es destina a l’elaboració de la programació didàctica d’acord amb el que s’estableix a la convocatòria (part A de la primera prova):
La part A de la primera prova comporta la presentació d’una programació didàctica d’un curs escolar d’un dels nivells o etapes educatives en què el professorat de l’especialitat té atribuïda competència. Extensió màxima: 35 fulls; en format DIN A4, imprès a doble cara. Ha d’incloure un índex on es relacioni la seqüència numerada de les Unitats Didàctiques o Situacions d’Aprenentatge (mínim de 6) de què consta.
Durada: 6 mesos (modalitat extensiva -11 sessions-) o 4 mesos (modalitat intensiva -7 sessions-). Consulta el calendari.
Horari de les videoconferències grupals: dissabtes de 10.15 a 11.45 h.
Guies d’estudi:
Els opositors rebran gratuïtament els textos:
Teixidó, J. Felip, N. (2021): Programació didàctica per a oposicions. Educació Secundària i Batxillerat. Ed. Malhivern. 143 pàg.
Teixidó, J. Felip, N. (2020): Programació didàctica per a oposicions. Educació Infantil i Primària. Ed. Malhivern. 140 pàg.
Felip, N. (2023): Aspectes novedosos en la programació didàctica per a la convocatòria d’oposicions docents 2024. Ed. Malhivern. 40 pàg.
A Opos.cat recomanem començar aquest mòdul al mes d’octubre, dins de la modalitat extensiva, perquè permet una assimilació més progressiva dels conceptes i una millor preparació de la programació didàctica, tenint temps suficient per elaborar-la amb rigor i personalitzar-la adequadament.
Tot i això, oferim també la formació intensiva des del desembre per a aquelles persones que prefereixen una preparació més concentrada i ja tenen experiència prèvia en la redacció i presentació de programacions. A partir de la segona sessió de la formació intensiva, els estudiants s’incorporen al grup extensiu, coincidint amb la sessió 6 del seu calendari.
Objectiu general del mòdul:
- Acompanyar els opositors en l’elaboració d’una programació didàctica amb 6 situacions d’aprenentatge.
- Oferir orientacions clares sobre continguts, estructura i redacció a l’hora d’elaborar una programació didàctica.
- Promoure una visió competencial, inclusiva i innovadora de la tasca docent.
MÒDUL 3 - Preparació de la prova pràctica
El Mòdul 3 es destina a la formació per a la resolució i defensa de la prova pràctica.
En aquesta formació s’analitzen els aspectes a tenir en compte en la resolució dels casos pràctics, es valoren diferents estratègies de resposta i s’aporten idees i pautes a tenir en compte en la realització de la prova.
Durada: 6 mesos (modalitat extensiva -11 sessions-) o 4 mesos (modalitat intensiva -7 sessions-). Consulta el calendari.
Horari de les videoconferències grupals: dissabtes de 12.00 a 13.30 h.
A opos.cat recomanem començar aquest mòdul al mes d’octubre, dins de la modalitat extensiva, perquè permet una assimilació més progressiva de les estratègies i una millor preparació del supòsit.
Tot i això, oferim també la formació intensiva des del desembre per aquelles persones que prefereixen una preparació més concentrada i ja tenen experiència prèvia. A partir de la segona sessió de la formació intensiva, els estudiants s’incorporen al grup extensiu, coincidint amb la sessió 6 del seu calendari.
Objectius generals del mòdul:
- Comprendre les característiques i estructura de la prova pràctica segons convocatòria.
- Saber llegir, interpretar i estructurar un supòsit pràctic.
- Entrenar la redacció escrita del supòsit dins dels límits de temps.
- Identificar criteris d’avaluació i de correcció del tribunal.
- Practicar amb simulacions reals i rebre feedback personalitzat.
Continguts del mòdul:
- Comprendre
1.1. Objectiu de la prova pràctica
1.2. Acreditar la competència docent de l’aspirant
1.3. Trets distintius del supòsit pràctic
- Conèixer
2.1. Comentari de proves pràctiques anteriors
2.2. Anàlisi de la resposta a les proves pràctiques
2.3. Plantejament de la Prova Pràctica núm. 1
- Resoldre
3.1. Comentari de respostes a la Prova Pràctica núm. 1
3.2. Reelaboració PP1 a partir de l’anàlisi argumentada de diverses opcions de resposta
3.3. Plantejament de la Prova Pràctica núm. 2
- Analitzar
4.1. Comentari d’opcions de resposta a la Prova Pràctica núm. 2
4.2. Idees, alternatives i pautes de resposta a la Prova Pràctica núm. 2
4.3. Plantejament de la Prova Pràctica núm. 3. Simulació
- Pautar
5.1. Comentari d’opcions de resposta a la Prova Pràctica núm. 3
5.2. Aprenentatges derivats de la simulació
5.3. Síntesi d’idees i recursos de resposta a la Prova Pràctica núm. 3
- Simular
6.1. Factors a considerar en la realització de la Prova Pràctica
6.2. Assaig de la lectura de la Prova Pràctica
6.3. Resposta a qüestions plantejades pel tribunal
Aspectes de la prova:
En totes les especialitats s’ha de dur a terme una prova pràctica que permeti comprovar que els aspirants tenen la formació científica i el domini de les habilitats instrumentals o tècniques corresponents a l’especialitat a què s’opta, que demostrin la capacitat per construir les adequades situacions d’aprenentatge que promoguin l’assoliment de les competències per part dels alumnes.
- Per a la realització d’aquesta prova, en els cossos de professors d’ensenyaments secundari i d’EOI, l’aspirant pot disposar de la normativa d’ordenació curricular que consta a l’annex 6. Aquesta documentació no pot tenir anotacions.
- Els aspirants dels cossos d’arts plàstiques i disseny no poden disposar de la normativa d’ordenació curricular, pel seu nivell de concreció i per garantir els objectius de la prova.
- L’aspirant disposa de tres hores com a màxim per a la resolució de la prova pràctica.
- S’ha de garantir l’anonimat dels aspirants en la seva realització, assignant-los-hi un codi, així com en la lectura i correcció per part del tribunal.
- S’ha d’invalidar l’exercici escrit que inclogui noms, marques o qualsevol senyal que pugui identificar l’aspirant, així com aquell exercici que resulti il·legible. Per aquest motiu, per a la realització del supòsit pràctic s’ha d’utilitzar un bolígraf amb tinta blava o negre i seguir les instruccions que a aquest efecte donin els tribunals.
- Posteriorment, els aspirants seran convocats pel tribunal, pel codi de la prova realitzada, per a la lectura de la prova pràctica en relació amb la situació d’aprenentatge a l’aula. Finalitzada la lectura, el tribunal pot plantejar dubtes i demanar aclariments a l’aspirant en un temps màxim de deu minuts.
- Si és el cas, per a la realització de la prova pràctica l’aspirant ha de dur els estris o elements indicats a l’acte de presentació i fets públics prèviament al tauler d’anuncis.
- En el cas que s’utilitzin eines digitals és responsabilitat de l’aspirant garantir que el suport informàtic que es lliuri al tribunal contingui la prova realitzada. En conseqüència, ha de ser degudament revisat per l’aspirant abans del seu lliurament.
L’Annex 7 de la convocatòria conté especificacions, pautes i criteris per la realització de l’exercici de caràcter pràctic.
Annex 7:
Concrecions per a les especialitats d’ESO i Batxillerat:
La prova té per objecte comprovar la capacitat per dissenyar les adequades situacions d’aprenentatge que promoguin l’assoliment de les competències bàsiques per part dels alumnes d’ESO i de les competències generals i específiques de cada matèria per part dels alumnes de batxillerat.
La prova consisteix en l’elaboració d’una situació d’aprenentatge a escollir entre tres casos plantejats pel tribunal. En cada situació proposada es plantegen unes qüestions prèvies per avaluar el grau de coneixements de l’aspirant, sobre els continguts de la matèria implicats en la situació d’aprenentatge que ha d’elaborar. En el disseny de la situació d’aprenentatge cal explicitar les activitats que es duran a terme, la gestió del grup i l’avaluació reguladora que es proposa per una sessió de classe en el context descrit en el supòsit.
L’aspirant disposa d’un màxim de 3 hores per resoldre aquesta prova que inclou qüestions prèvies i el disseny de la situació d’aprenentatge.
El temps aproximat de distribució del contingut de la prova:
1 hora qüestions prèvies.
2 hores construcció de la situació d’aprenentatge.
Les qüestions prèvies seran corregides directament pel tribunal.
Posteriorment, l’aspirant serà citat per llegir davant el tribunal, la situació d’aprenentatge dissenyada i disposarà de 10 minuts per respondre les preguntes que el tribunal li formuli en relació amb la situació d’aprenentatge plantejada.
A l’Annex 7 s’efectua una breu caracterització de la prova pràctica per especialitats.
MÒDUL 4 - Exposició i defensa de la UD-SA davant del tribunal
Aquest mòdul consisteix en sessions grupals per videoconferència totalment en línia, on es treballen aspectes clau per a l’exposició i defensa de la programació i la Situació d’Aprenentatge (SdA) dins del temps establert per la prova.
Els participants disposaran del Manual Presentació de la unitat didàctica o situació d’aprenentatge davant del tribunal (Ed. Malhivern, J. Teixidó i C. Fuertes).
Es proporcionaran pautes sobre:
- Síntesi efectiva de la programació i la SdA: Tècniques per resumir els continguts essencials de manera clara i estructurada, optimitzant el temps de presentació.
- Estructura i claredat del discurs: Estratègies per organitzar el discurs de manera coherent i persuasiva, fent-lo atractiu i fàcil de seguir per al tribunal.
- Comunicació no verbal i expressió oral: Ús efectiu de la veu, la dicció i la fluïdesa del llenguatge, combinat amb una postura segura, gestos adequats i contacte visual per reforçar el missatge.
- Gestió del temps i regulació emocional “control dels nervis”: Tècniques per ajustar la presentació al temps establert i estratègies per mantenir la serenitat i la seguretat durant la defensa.
- Estratègies per respondre preguntes del tribunal: Simulació de possibles preguntes i elaboració de respostes estructurades, clares i convincents.
- Simulacions i pràctica guiada: Exercicis pràctics on cada participant exposa la seva UD-SA davant el grup, amb anàlisi i millora progressiva.
- Feedback personalitzat en diferit: Comentaris individualitzats del formador sobre l’exposició i la resposta a les preguntes del tribunal.
Funcionament i condicions:
- Aquest mòdul no inclou la revisió ni correcció de la programació.
- Aquest mòdul està destinat a opositors amb la programació completada i llesta per ser presentada, especialment recomanat per aquells que hagin cursat el Mòdul 2.
- Els grups d’estudiants poden ser específics d’una especialitat o heterogenis, en funció de les inscripcions.
- Treballem en un entorn virtual Moodle, on els participants podran accedir als materials, comunicacions i recursos addicionals per reforçar l’aprenentatge.
- Feedback personalitzat diferit: rúbrica d’avaluació i orientacions finals.
- Les inscripcions al Mòdul 4 s’obriran el 2026.

Mestres

Secundària

Secundària – Llatí, Grec i Dibuix

Formació Professional

Calendari


VC Informativa: La prova pràctica i la prova del temari

VC Informativa: Com són les oposicions al cos docent i com funciona opos.cat
VC Informativa: La prova de la programació didàctica. Com preparem la P.D. i les U.D-S.A
Videoconferència per especialitats (convocada pels coordinadors)
1a Sessió formativa síncrona edició extensiva d’octubre: M1, M2 i M3

Sessions formatives síncrones edició extensiva d’octubre, M1, M2 i M3
Sessions formatives síncrones edició extensiva d’octubre, M1, M2 i M3
VC Informativa: Com són les oposicions al cos docent i com funciona opos.cat
VC Informativa: La prova de la programació didàctica. Com preparem la P.D. i les U.D-S.A

VC Informativa: La prova pràctica i la prova del temari
Videoconferència per especialitats (convocada pels coordinadors)
Sessions formatives sincrones edició extensiva d’octubre, M1, M2 i M3
Sessions formatives sincrones edició extensiva d’octubre, M1, M2 i M3
1a Sessió formativa edició intensiva de gener, M1, M2 i M3

Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)
Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)

Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)
Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)

Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)
Sessions formatives síncrones M1, M2 i M3 (Edicions octubre i gener)
Possible inici del mòdul 4
– La formadora Ruth Martínez (Mestres, Educació Especial) imparteix les sessions síncrones entre setmana:
Programació: els dimarts 28/10, 11/11, 25/11, 02/12, 16/12, 20/12 (dissabte), 13/01, 27/01, 10/02, 24/02, 10/03 i 24/03.
Temari i supòsit pràctic: els dijous 30/10, 13/11, 27/11, 04/12, 18/12, 15/01, 29/01, 12/02, 26/02, 12/03 i 26/03.
– La formadora Natalia Comalada (Biologia i Geologia) impartirà les sessions síncrones en dissabtes diferents dels previstos al calendari general. N’informarem pròximament.
– La formadora Anna Macias (Física i Química) només té disponibilitat en la modalitat intensiva, a partir de desembre.
– La formadora Cecília Martínez (Matemàtiques) no fa sessions síncrones els dissabtes, sinó entre setmana. El calendari està per determinar.

Tens dubtes?
Ens encantarà ajudar-te! Si tens cap consulta o et cal informació addicional, omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu ben aviat. Estem aquí per acompanyar-te i resoldre qualsevol pregunta que puguis tenir.